• 134

Saç Ekimi ve Saç Ekim Teknikleri Nelerdir?

Saç ekimi muhakkak bir plastik cerrah yada uzman dermatolog gözetimi altında yapılmalıdır.

Saç ekimi ense bölümünden belirli aralıklarla alınan saç foliküllerinin (saç kökleri) ihtiyaç duyulan saç açıklığı olan bölgelerde kanallar açıp ardından ekilme işlemidir. Gün geçtikçe saç ekimi teknikleri gelişmekte ve artmaktadır.

Mikro Motor FUE Tekniği:

FUE (follicular unit extraction) en çok kullanılan saç ekimi tekniğidir. Mikro motor yardımıyla saçlar çıkartılır. Motorun ucuna 0,6 – 0,8 mm çapında punch denilen aparat takılır. Motorun dönme devri en uygun hızda ayarlanarak saç folikülleri çıkartılır. Punch’in derinliği ve hızı hastanın cilt yapısına göre ayarlanır.

Manuel Teknik Saç Ekimi:

Manuel punch tekniği özel bir tekniktir ve az sayıda kliniklerde bu işlem gerçekleştirilir

Saç greftlerinin mikro motor yerine manuel punchla yani dolma kalem gibi özel bir uç yardımıyla tek tek elle çıkarım tekniğidir. Manuel punch ile alım esnasında, greft kaybı minimum seviyede olmaktadır. Mikromotor ile normal greft kayıplar minimum %10 -15 iken Manuel punchla greft kaybı %1-2 yi  geçmez. Mikromotor Fue ile bu oranda saç kayıpları donör alanı yeterli saç greftine sahip hastalarımız için sorun arz etmezken donör alanı zayıf, saç açıklığı çok yada 2. bir seans saç ekimi yapılacak hastalar için önemli bir orandır.

Manuel teknik saç ekimi 2,300 grefte kadar ihtiyaç olan kişilerde 1 günde ama daha  fazla greft ihtiyacı olanlarda 2 gün sürmektedir. Tek seansta maksimum 2,500 greft saç ekimi yapılabilmektedir.

Manuel punch ile alım yapıldığı durumda donor alanda, alım yapılan alanda, hiç iz kalmaz ve donor alanın iyileşme süresi daha hızlı olur. Saç ekimi bittikten 2 gün sonra sanki hiç alım yapılmamış gibi bir alan görülür.

Manuel teknik daha incelikli ve maliyetli bir saç ekimi işlemidir. Manuel Teknik her hasta için tercih edilmez. Donör alanı yetersiz, yada 2. seans saç ekimi için tekrar donör alanı değerlendirmek istediğimiz hastalar için uygulamaktayız.

DHI Teknik Saç Ekimi:

DHI tekniğinin en önemli özelliği seyrek saçların aralarına var olan saçlara zarar vermeden ekim yapılmasıdır. Özellikle erkek tipi saç dökülmesi yaşayan saç seyrekliği olan bayan hastalarda ve seyrek saçlı erkeklerde tercih ettiğimiz bir tekniktir. Cilde kesi açmadan iğne tekniğiyle saç ekimi yapılmaktadır. Özel aleti sayesinde saça orjinal yön verilebilmektedir. Saç ekimi esnasında köklerin bekleme süresi azalır ve kök kayıp riski en aza indirgenmiş olur. Ekim sonrası çok daha sık ve çok daha doğal görünüm elde etmeye olanak saçlar. Günde 2,300 greft ekilebilmektedir. Daha fazla grefte ihtiyaç duyulduğunda 2 gün arka arkaya yapılabilir.

Kanal Açım Teknikleri:

Sagital(vertical / dikey) Slit Tekniği: 

 En çok kullanılan kanal açma tekniğidir. Saçın her bölgesi için uygun kanal açım tekniği değildir. Saçın çıkışına yön vermede zorluk gösterir. Ekim yapılacak bölgelere göre uygulanmalıdır.

Lateral (yatay ) Slit tekniği

Çok az klinik tarafından kullanılan fakat ekim yapılacak her yerde istenilen yön ve istenilen saç uzama açısının verilebildiği kanal açma tekniğidir. Lateral slit ile açılandırmalar saçın doğal çıkacağı yönüne göre yapılabilmektedir. sonrası kanal açma işleminde, ucu çelik mikro slitler yerine, modern teknolojiyle geliştirilmiş Safir uçlu kalemler kullanılmaktadır. Safir, oldukça keskin pürüzsüz bir yapıya sahip dayanıklı ve kristaldir. Safir bıçaklar antibakteriyel ve insan derisiyle daha uyumlu olduğu için kan dolaşımını bozmaz. Alerji ve duyarlılık riskini büyük ölçüde azaltır. Ekim sonrası iyileşme süresini hızlandırır.

Doğal Görünümde Saç Ekimi Sonucu Nasıl Sağlanır?

Saç ekiminde saçın doğal durması, ekim sonrası daha önce hastaların saç ekimi yaptırdığının anlaşılmaması için hastanın kendi saç durumuna göre en iyi saç ekimi tekniği seçilmelidir. Yeterli sayıda greft sayısı olan hastalar için Fue tekniği uygulanırken donör alanı daha kritik, saç açıklığı çok fazla olan kişiler içinde Manuel saç ekimi tekniği tercih etmekteyiz.

Ekim yapılmadan önce saçın özellikle ön çizgilerinin kişinin yüzüne uygun çizimleri yapılmalıdır. Ön çizgiyi doğal ölçülerine göre doktor çizer, daha sonra sizinde istek ve arzularınız değerlendirerek ön çizgi oluşturulur.

Saç ekim esnasında kanallar açılırken saçın uzayacağı yön iyi hesaplanmalıdırr. Hastanın saç uzama yönüne göre kanal açma işlemi yapılır. Aksi taktirde ekim sonrası Orjinal görünüme uymayan ekim sonuçları ortaya çıkabilir.

Normal bir saç ekim adayının donör alan maksimum greft sayısı 4,000-4,500’dür. Ekim sorasında donör alandan fazla saç grefti çıkarılması, saçlar alınırken belirli aralıklarla alınmaması durumunda ekim sonrası donör alanın estetik görünümü kaybolur. Hastanın ense bölgesinde beyaz beyaz boşluklar görülür. Donör alanı tahrip etmemek, hatta ikinci bir saç ekimi yapılabilecekmiş gibi verimli bırakılmaya özen gösterilmelidir.

Kısacası doğal görünümlü ve verimli bir saç ekimi için, tecrübeli plastik cerrah ve güvenilir kliniklere saç ekimi yaptırmanız saç ekimi sonrası sizi keşkelerden alıkoyar.